str. Uzinelor 2, et.4
Chișinău, Republica Moldova
022 011 000
022 804 678
info@amplica.md
support@amplica.md

Ce este un domeniu și cum funcționează?

Ce este un domeniu și cum funcționează?

Utilizarea unui domeniu funcționează ca o magie. Tastând doar câteva litere, dintr-o dată ajungi în matricea internetului. Navigarea pe web nu este un mister a Lucrurilor ciudate ci o tehnologie simplă! Prin acest articol voi încerca să vă explic în termenii cei mai accesibili, modul în care funcționează domeniile.

  Ce este un Internet Protocol (IP)?

Înainte de a vă vorbi despre funcționarea domeniilor, este important să înțelegeți ce este un IP. 

Fiecare computer are o adresă IP unică, care constă dintr-un set de numere separate prin perioade (spre exemplu 94.172.0.912). Acest set de numere este un limbaj pe care calculatoarele folosesc pentru a comunica între ele printr-o rețea.

Adresele IP permit distingerea (deosebirea) oricărui număr de calculatoare conectate la internet de alte computere. Este la fel ca un apel telefonic. Toată lumea are un număr unic de telefon, și trebuie să formați numărul exact pentru a telefona persoana receptor. 

 

  Ce este un nume de domeniu?

Să continuăm analogia telefonului. Fiecare din noi au o listă lungă de contacte memorate în telefonul mobil. Fiecare persoană de contact are un număr de telefon unic. Atunci când doriți să apelați pe cineva, de obicei, faceți clic pe numele contactului, decât introduceți numărul de telefon complet.

Numele de domeniu sunt la fel ca o persoană de contact în telefon. Mai degrabă decât tastarea unui set complicat de numere (adresa IP) în browser-ul dvs., veți tastați un nume de domeniu. Acest nume de domeniu este uman prietenos și mult mai ușor de reținut decât o adresă IP. Toate numele de domenii sunt conectate la o adresă IP unică.

 

  Morfologia unui nume de domeniu

Acum că înțelegem ce este un nume de domeniu, să ne aprofundăm un pic mai mult. Există 3 părți diferite ale unui nume de domeniu care atribuie sensul acestuia.

  • Numele de domeniu: ˝Amplica˝ este numele de domeniu în amplica.md .
  • Domeniu de nivel superior: Acesta este sufixul la sfârșitul URL-ului. Spre exemplu .md, .com, .org și multe altele.
  • Subdomeniu: Acesta este un prefix care clasifică în continuare un domeniu, cum ar fi subdomain.amplica.md .

Pentru a începe un site web, aveți nevoie de un nume de domeniu, dar nu vă faceți griji. Este ușor! De îndată ce selectați pachetul dvs. de găzduire, Amplica vă va instrui cum să alegeți un nume de domeniu corect. Puteți selecta numele domeniului și domeniul de nivel superior (extensia).

Atâta timp cât fiecare parte a numelui de domeniu este unic, puteți alege orice nume de domeniu pe care îl doriți, și să-l înregistrați în registrul de nume de domenii.

 

  Deci, ce se întâmplă în continuare?

Când vă înregistrați domeniul, vă înregistrați cu un DNS (Domain Name System). DNS-ul este o bază de date prin care se conectează adresele IP cu numele lor de domeniu. Este ca și lista de contacte a telefonului pentru toate numele de domenii.

Când introduceți în browser-ul dvs. un nume de domeniu, acesta se va conecta cu DNS. La rândul său, DNS-ul va căuta prin toate adresele IP înregistrate și vă va conecta anume cu acel IP căruia îi aparține anume acest nume de domeniu. 

În rezultatul final, serverul returnează o pagină web înapoi în browser-ului dvs. în mai puțin de o secundă. Pare a fi o magie însă lucrurile stau cu mult mai simplu!