str. Uzinelor 2, et.4
Chișinău, Republica Moldova
022 011 000
022 804 678
info@amplica.md
support@amplica.md

Ce este un server și cum funcționează?

Ce este un server și cum funcționează?

În articolele precedente ați aflat ce înseamnă termenul de site și domen, în acest articol voi încerca să vă explic în termeni foarte simpli și pe înțelesul fiecăruia ce este și cum funcționează un server.

Procesul ireversibil de dezvoltare a Tehnologiilor Informaționale ne adâncesc mereu în definiții foarte complexe. IT-ul nu mai este un lux ci un lucru care trebuie înțeles, de aceea vă invit să apreciați informația prezentată mai jos.

 

V-ați întrebat vreodată care este modalitatea în care sunt stocate și livrate paginile web pe ecranul Dvs.? Ei bine, în acest articol veți găsi explicația ce este un server și care este modul în care funcționează serverele cu browser-ul Dvs. pentru ca să savurați din clipuri video, articole, știri care sunt stocate pe o bază zi cu zi.

Ce este un server?

Hai să vorbim despre asta în termeni de bază: un server este un computer puternic, cu două lucruri principale.

Primul lucru fiind o unitate de stocare foarte mare. Gândiți-vă la un singur lucru precum că site-ul este realizat dintr-o mulțime de fișiere, și acele fișiere au nevoie de un spațiu fizic pentru ˝a trăi˝. Când vă înscrieți la o companie ce vă oferă hosting, în esență închiriați un spațiu de stocare puternic și fiabil. 

În cel de al doilea lucru, este un server web ce execută cererile browser-ul. Atunci când întroduceți o adresă web în browser, acesta formează conexiunea cu un server web și ˝solicită˝ fișierele paginii a acelei adrese. Apoi serverul livrează acele fișiere stocate browser-ului Dvs. sub forma unui site complet.

 

Cum funcționează?

În spatele cortinei există doi jucători care lucrează în calitate de parteneri pentru a obține un site web afișat pe ecran. Ei sunt browser-ul și serverul web.

Atunci când întroduceți o adresă, browser-ul împarte URL-ul în 3 părți:

  • Protocolul de transfer hypertext: http
  • Numele de domeniu: www.amplica.md
  • Numele fișierului: Web-server.htm

Fiecare dintre aceste părți au o responsabilitate diferită atunci când este vorba de interacțiunea cu un server de web.

1. Protocolul de transfer hipertext

Protocolul de transfer hypertext (HTTP) este limbajul pe care-l folosește browser-ul pentru a comunica cu serverul web. Browser-ul cere serverului HTTP-ul, acesta la rândul său transferă hipertext browser-ului Dvs. Atunci când serverul primește o cerere, acesta verifiă dacă adresa URL solicitată se potrivește cu fișierile existente. În cazul în care acestea se potrivesc, acesta va reveni rapid cu fișierile solicitate – în caz contrar pagina va afișa o eroare.

2. Numele de domeniu

Următoarea parte a ecuației este Domain Name System (DNS), care este numele de domeniu în adresele IP (colega mea a explicat în articolul anterior explicația acestuia). Atunci când tastați un nume de domeniu în browser-ul Dvs. furnizorul de servicii Internet vede DNS-ul care ar un nume de domeniu și direcționează conexiunea la server, oferind un set de fișiere stocate. Aceste fișiere ulterior apar ca un site web.

3. Numele fișierului

Cei care oferă serverele lor web (precum Amplica) leagă toate fișierile de nume unice de domeniu. Acesta include toate documentele HTML, imaginile, CSS, foi de stil, fonturi, videoclipuri din fișierile JavaScript, etc. Totul ulterior se transformă într-un text organizat, design, imagini sau clipuri video atunci când deschideți un site.

Asta este tot ce stă în spatele cortinei atunci când navigați pe web. Este online de simplu! Tehnologiile merită a fi studiate și înțelese pentru că toate procesele din lume utilizează aceste tehnologii. Urmărește Blog-ul Amplica și fii informat.