str. Uzinelor 2, et.4
Chișinău, Republica Moldova
022 011 000
022 804 678
info@amplica.md
support@amplica.md

Ce este un site și cum funcționează?

Ce este un site și cum funcționează?

Navigarea pe internet este o activitate vitală pentru majoritatea dintre noi. În fiecare zi consultăm nenumărate site-uri web pentru a găsi informații, dar nu ne oprim niciodată să ne întrebăm ce este un site web și cum funcționează cu adevărat?

Pentru a răspunde la aceste întrebări (și multe altele), am început o nouă serie de articole care v-ar ajuta să destăinuiți acest domeniu.

ADN-ul site-ul

Înainte de a ne arunca cu capul în termeni tehnologici, ia în considerare acest lucru: oamenii sunt la fel ca site-urile web. Oamenii au ochi, urechi, picioare și brațe în timp ce site-urile au text, imagini, clipuri video și butoane. La prima vedere, este destul de simplu, dar dacă e să ne adâncim, oamenii și site-urile sunt ambele guvernate de un cod. Pentru om, este ADN-ul nostru. Pentru site-uri web, este HTML, care vine de la Hypertext Markup Language.

Acest cod utilizează etichete – instrucțiuni de ghidare în solicitări de comandă capsulate, cum ar fi <html> – pentru a spune browser-ului web cum să afișeze pagina web. Cu alte cuvinte, HTML este un limbaj care browserele web îl utilizează ca să înțeleagă, să interpreteze, și să converteze în scopul de a afișa informații care este de înțeles pentru tine și pentru mine.

Fișierele HTML pot fi apoi încărcate pe un server web, astfel încât orice calculator conectat la internet cu un browser web le poate găsi.

CSS Style

Să vorbim despre stilul unui site web. Cele mai multe site-uri web folosesc foi de stil în cascadă (CSS) pentru a asigura stilul adecvat și cuprinzător pe întregul site. CSS este o comandă rapidă intuitiv, care permite dezvoltatorilor să facă o schimbare la o pagină și apoi fac automat pentru restul site-ului.

Să presupunem că firma ta vrea sa schimbe culorile site-ului. CSS face astfel încât dezvoltatorii să poată schimba paleta de culori pe o singură pagină (foaie de stil), iar restul paginilor vor urma exemplul. Și, distracția nu se oprește aici. CSS poate face, de asemenea, mai multe versiuni ale unui alt site. Acest lucru ajută atunci când dezvoltatorii sunt în căutarea de a face foi de stil în plus pentru mobile, cu alte sisteme de operare, și multe altele. CSS este instrumentul pe care dezvoltatorii îl utilizează pentru a face modificări simplificate și uniforme la un site web.

Web Content și Sistemele de management

Ce se întâmplă dacă doriți să faceți un anunț pe site-ul Dvs., un eveniment, sau posibilitatea ca mai mulți utilizatori să poată face modificări concomitent?

Tu nu vei folosi HTML sau CSS pentru a putea utiliza aceste opțiuni. În schimb, vei utiliza un sistem de management al conținutului web (CMS). Acest software organizează și oferă mai multe tipuri de informații și păstrează totul uniform în design. Aceasta include multe caracteristici comune ale unui site cum ar fi bloguri, forumuri, wiki-uri, calendare, și multe altele.

Nu este nevoie de a cunoaște codul HTML pentru a face modificări în site-ului Dvs. CMS este un software preambalat, totul este proiectat cu un WYSIWYG editor (ce ar însemna “Ceea ce vezi este ceea ce obții”). Acest software ușurează și oferă posibilitatea de a face actualizări și pentru cei care nu cunosc foarte bine limbajul de programare.

Sweet Home Server

Există doar un singur element, pentru a discuta mai multe , în scopul de a înțelege modul în care funcționează site-urile web. Pentru a face acest lucru, să ne întoarcem la metafora noastră de site-urile web fiind la fel ca oamenii. Oamenii și site-urile web ambele necesită un loc fizic pentru a trăi/funcționa. Oameni trăiesc în case și apartamente; site-uri web ˝trăiesc˝ în servere.

Probabil că în fiecare lună veți plăti chiria sau ipoteca pentru locul de trai. Și, dacă nu ai propriul server, va trebui să închiriați un spatiu pentru site-ul tău. Pentru o taxă, noi, oferim spatiu pe serverele noastre pentru a găzdui site-ul Dvs.

În viitor când tastați un nume de domeniu, gândiți-vă și la modul în care browser-ul Dvs. trăgând informații de la serverul de un web host, interpretează HTML-ul, și, în cele din urmă, sunt afișate acele imagini clare curate pe ecran.

Uimitor, nu – i așa?