str. Uzinelor 2, et.4
Chișinău, Republica Moldova
022 011 000
022 804 678
info@amplica.md
support@amplica.md

Cum îți protejezi site-ul cu ajutorul captcha?Cum îți protejezi site-ul cu ajutorul captcha?

Tot mai multe site-uri sunt sparte de roboți care o dată ajunși în contul tău de administrare a site-ului pot să expedieze automat mesaje, să-ți înregistreze informație, să downloadeze fișiere și să expedieze în masă mesaje (spam) etc.

Într-un articol anterior (7 greșeli care îți pun în pericol site-ul) s-a menționat despre o metodă eficientă de creștere a securității site-ului, numită Captcha.

Ce este captcha?

Captcha este o metodă automată de a determina dacă utilizatorul este o persoană sau un robot (program de calculator). Forma cea mai populară de captcha este o imagine care conține litere sau chiar cuvinte distorsionate, pe care utilizatorul web trebuie să le introducă de la tastatură în spațiul destinat pentru acestea, pentru a dovedi că el este o persoană și nu un robot. Din cauza că programele de calculator nu sunt în stare să citească sau să reproducă literile sau cuvintele distorsionate.

Tipuri de captcha

Roboții se perfecționează pe zi ce trece, la fel și captcha a evoluat și s-a diversificat. Astfel puteți să utilizați diferite chaptcha:

a) Captcha text – cea mai folosită la momentul dat, dar și cel mai vechi tip. Captcha text are și varianta audio, pentru a corespunde și persoanelor cu dificiență de vedere.
b) Captcha nestandartă (de exemplu metoda puzzel, rotirea imaginii, click pe o zonă din poză etc.); un concept destul de interesant, dar neutilizat la scară largă din cauza că are nevoie de o bază de date impunătoare+adnotări ale imaginilor ceea ce face dificilă realizarea sa.
c) Captcha chilirică (sau chineză, japoneză, coreeană) este cea mai simplă soluție pentru recunoașterea roboților, dar are un minus: poate fi utilizată doar pentru vorbitorii de limbă rusă sau de limbile menționate mai sus. Astfel ceilalți nu vor fi în stare să realizeze cerințele captcha.
a) b)

c)

Cum ne instalăm captcha?

Pentru a pune în practică cele menționate mai sus, iată pașii simpli pentru instalarea ei:

  1. Accesați pagina www.captcha.net/
  2. Al doilea aliniat are titlul: Get a Free CAPTCHA For Your Site, faceți click pe el
  3. Apasăți pe butonul Sign up now.
  4. Completați cîmpul liber cu adresa web a site-ului
  5. Deschideți formularul unde veți fi întrebat unde pe site vreți să plasații codul Captcha.
  6. Deschideți pagina CAPTCHA Resources în panoul de administrare. Aici puteți alege tipul site-ului la Environment.
  7. Incorporați codul de integrare cu site-ul.
  8. Dacă folosiți un blog sau un site de tip CMS, precum WordPress, MediaWiki, Java, Perl ș.a., urmăriți instrucțiunile pentru instalarea unui plugin pentru aplicații. Dacă folosiți un plug-in pentru programare, atunci citiți documentația pentru a afla codul pe care trebuie să-l includeți în site.

Captcha este una dintre metodele cele mai populare la moment de securizare a contului contra roboților. Astfel, venim să vă recomandăm să utilizați această măsură de protecție, care va oferi mai multă siguranță activităților online.

Amplica Hosting – pentru că ne pasă!

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *